[...] siły i wytrzymałości mięsni. Jednocześnie wykazuje właściwości anaboliczne, co sprzyja zwiększonej syntezie białek ustrojowych, a także nasila reakcje lipolityczne w obrębie tkanki tłuszczowej. Z punktu widzenia estetyki ciała, testosteron jest więc niezwykle pomocnym hormonem. Jednak jego stosowanie wiąże się z wysokim ryzykiem utraty zdrowia, [...]
[...] osoby w tluszczu ustrojowym, a przede wszystkim w adipocytach obwodowych zmagazynowane jest 70-100 tys. kcal. Nawet intensywnie trenujacy sportowcy, o niewielkiej ilosci tkanki tluszczowej maja zapasy tluszczu znacznie przekraczajace potrzeby zwiazane z uprawianiem sportu. Choc wiekszosc tluszczu znajduje sie w tkance tluszczowej, u osob [...]
[...] stabilną i ulega przemianie wyłącznie w środowisku kwasowym, w którym znajduje się przez dłuższy okres. Dzięki temu jest w stanie przejść nietknięty przez żołądek i wejść w tkanki mięśniowe. Kre-Alkalyn® oddaje swoje wysokie zasadowe pH dopiero w środowisku, które chce je zneutralizować, takie jak kwas mlekowy w mięśniach. Dlatego właśnie środek [...]
[...] określone stężenie noradrenaliny, pochodzących od osobników, którym podawano ww. środek, była silniejsza i zależała od stężenia. Jednakże skurczowa, antyerekcyjna reakcja tkanki ciał jamistych na noradrenalinę i histaminę nie zmieniała się w sposób istotny we wszystkich grupach. WNIOSKI: Reakcja rozkurczowa na acetylocholinę, nitroglicerynę i [...]
[...] enzymu 5-alfa reduktazy, który powoduje przemianę testosteronu w jego silniejszą postać: dihydroksytestosteron (DHT). Hormon ten aż 10 krotnie silniej oddziałuje na tkanki docelowe niż testosteron. Jego działanie jest szczególnie widoczne w gruczole krokowym, mózgu, tkance tłuszczowej a także w skórze, gdzie silnie stymuluje pracę [...]
[...] poziom cukru, jest gwałtowne jego obniżenie, co powoduje odczuwalny spadek glukozy w organizmie poniżej normy. Insulina będąc hormonem anabolicznym sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Należy zatem pamiętać, że węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko i charakteryzują się na ogół wysokim indeksem glikemicznym (gwałtownie podnoszą [...]
[...] lizyna - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę. metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka. fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, [...]
[...] są z powodu możliwości uwolnienia IGF-1 z wątroby. IGF-1 należy do super rodziny znanej jako „czynniki wzrostu" razem z naskórkową transformacją: płytka krwi pochodna tkanki fibroblastycznej, nerwy, i zanik neurogenny czynnika wzrostu. Żaden z czynników wzrostu nie ma związku z szkieletem zewnętrznym tkanki. Wspólna możliwością tych [...]
[...] na trening si?y do sportów.Wielu ludzi my?li,?e si?a odpowiada rozmiarowi(masie mi??niowej). R:Czyli nie jest to prawda? TB:Oczywi?cie,?e nie.Hypertrofia(rozrost tkanki mi??niowej) jest potrzebna tylko w nielicznych sportach np. dla bocznych w futbolu ameryka?skim, kulomiotów, zapa?ników w wadze ci??kiej lub gdy kto? jest za szczup?y [...]
GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
[...] insuliny Wysoka popularność insuliny wśród kulturystów wynika z tego, iż hormon ten wykazuje silne właściwości anaboliczne i antykataboliczne w obrębie mięśni, wątroby i tkanki tłuszczowej. Zakres fizjologicznego działania tego hormonu obejmuje: efekty szybkie - obserwowane zaledwie po upływie kilku sekund od wzrostu poziomu insuliny we krwi. [...]
[...] prewencyjnie uciąć w dzień HC 30g węglowodanów . Pomimo tego, że fat schodzi – działasz prewencyjnie spożywając odrobinę mniej kcal i tym samym zapewniając dalsze spalanie tkanki tłuszczowej. Możesz, ale nie musisz. Tak więc mija te 14-21 pierwszych dni,ważysz się i mierzysz. Jeśli nastąpił spadek wagi a przede wszystkim spadek ilości tkanki [...]
[...] cukrzyca typu II Istnieją doniesienia wskazujące, że picie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, co tłumaczy się zwiększonym uwalnianiem kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie zwiększeniem wydatkowania energii. Jednakże przypuszcza się także, że odpowiadać za to mogą inne substancje zawarte w kawie [...]
[...] amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi je zsyntezować ) oraz egzogennych ( które musza być dostarczane z zewnątrz, tzw. BCAA ). Białko potrzebne jest do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spożywać białka, których skład aminokwasów jest pełny. Zalicza się do nich białka zwierzęce: drób, ryby, wołowina, [...]
[...] kwasu jabłkowego przy wysokim ukrwieniu tkanek (mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego) następuje wzrost wydolności fizycznej sportowca. 1. Wspomaganie ukrwienia tkanki mięśniowej za pośrednictwem tlenku azotu (NO) 2. Źródło energii do natychmiastowego wykorzystania 3. Stymulacja wytwarzania energii 4. Stymulacja psychiki pod [...]
[...] już wcześniej wspomniałem, testosteron krążący we krwi w nadmiarze może ulegać przekształceniu do hormonów żeńskich - estrogenów powodujących między innymi odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy klatki piersiowej (lipomastia) i powstawanie charakterystycznych żeńskich sutków (ginekomastia) co w całości do złudzenia może przypominać [...]
[...] siłę i powoduje gwałtowny wzrost masy mięśniowej. L-tyrozyna - aminokwas niwelujący zmęczenie i wyczerpanie. Poprawia koncentrację i wspomaga procesy pozyskiwania energii z tkanki tłuszczowej. Kofeina - działa pobudzająco, poprawia jakość wysiłku, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Zaletą preparatu jest to, że w/wym. substancje są tu [...]
[...] że dziecko z otyłości " wyrasta ". Rzeczywiście, nie każde otyłe dziecko jest skazane na otyłość w wieku dorosłym. Większość otyłych niemowląt traci zwykle nadmiar tkanki tłuszczowej około drugiego roku życia, kiedy wzrasta ich aktywność fizyczna. Okres, w którym dziecko pozostaje szczupłe jest indywidualnie zmienny. W następnych latach [...]
[...] interwały rozpoczęły się od 5 do 60 sekund, zwiększając do 90 sekund. Intensywność i czas trwania były stopniowo zwiększane w ciągu 15 tygodni. Wyniki: 3 razy większa utrata tkanki tłuszczowej w grupie HIIT Mimo, że koszt energii wykonywania w grupie ET był dwukrotnie wyższy w grupie HIIT, suma fałdów skórno-tłuszczowych (która odzwierciedla [...]
[...] Pomiędzy trzydziestym a osiemdziesiątym rokiem życia zarówno siła, jak i masa mięśni może zmniejszyć się aż o jedną trzecią. W organizmie człowieka wyróżniamy trzy rodzaje tkanki mięśniowej: mięśnie gładkie, które współtworzą ścianę wewnętrznych jam ciała, na przykład przewodu pokarmowego; mięsień sercowy oraz mięśnie poprzecznie prążkowane, [...]